Sobota, 22 Lipiec 2017-Magdaleny i Bolesława
TwojRynek

Sport i Turystyka

Lodówka turystyczna na wakacje
2015-07-02Izabela Bohdanow, fot. (mrfotograf) Komentarze0 komentarzy
Turystyczna lodówka to wynalazek, który sprawdzi się w wielu okolicznościach. Nie zawiedzie nas podczas grilla, majówki, pikniku czy na plaży. Wybór lodówki to nie łatwa sprawa i zależy od wielu czynników. Ważne są częstotliwość użytkowania, rodzaj schładzanych produktów i potrzebny czas utrzymania temperatury.
 
 
 
 
Wśród typów lodówek turystycznych wyróżniamy termiczne, lodówki na wkłady chłodzące, elektryczne oraz na gaz. Ten podział oparty jest na rodzajach zasilania lub jego braku. Nasz wybór zależeć będzie od tego, czy potrzebujemy schłodzić żywność tylko na kilka godzin, czy na dłużej, czy chcemy jedynie chłodzić, czy utrzymywać też wysoką temperaturę jedzenia oraz co zamierzamy schłodzić: mięso na grilla, alkohol… a może lody?
 

Typy lodówek turystycznych

 
Pierwszym typem lodówek są torby termiczne, nazywane także izotermicznymi, zrobione z tkanin sztucznych lub bawełnianego płótna. Ich wewnętrzna strona wyłożona jest aluminium, co hamuje wymianę cieplną z otoczeniem. Działa to w ten sposób, że jeśli wsadzimy do takiej torby zimny napój, to zimny z niej wyjmiemy. Podobnie jest z ciepłymi posiłkami. Sama torba termiczna nie schładza produktów. To najtańsze na rynku typy lodówek turystycznych. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na szwy zamków błyskawicznych i rzepów oraz jakość szyć. To od nich zależy, ile czasu torba będzie nam służyć.
Lodówki na wkłady chłodzące to lodówki bez zasilania. Wyglądają jak plastikowe lub metalowe kubły − szczelnie zamykane. Ich wnętrze wykładane jest pianką poliuretanową lub styropian. To właśnie dzięki temu utrzymują niską temperaturę, a do tego są lekkie. Najpierw jednak należy zamrozić wkład w normalnej zamrażarce. Przeniesiony do lodówki turystycznej utrzyma temperaturę nawet przez dwanaście godzin. Idealnie sprawdzi się na plaży czy na pikniku. Wkłady muszą być jednak ułożone na jedzeniu lub napojach, nigdy na dnie lodówki, gdyż chłodne powietrze zawsze opada na dół, a ciepłe unosi się do góry. W przeciwnym razie sprzęt nie będzie spełniać swojej właściwej funkcji. Lepiej też włożyć do lodówki dwa wkłady – będziemy mieć pewność, że produkty zostały wystarczająco schłodzone.
Innym rodzajem lodówek turystycznych są lodówki elektryczne. Można je zasilić przez gniazdo zapalniczki samochodowej albo z sieci. Mogą też działać z wkładami chłodzącymi, więc spełnią swoje zadanie także w terenie. Większość modeli zawiera technologię termoelektryczną, dzięki której możemy zarówno schładzać, jak i grzać. Jak to działa? Technologia ta wykorzystuje tak zwany efekt Peltiera. Prąd przepływa przez dwa połączone przewodniki i na złączach wywołuje różnicę temperatur – jedno się nagrzewa, a drugie chłodzi. Dzięki temu w chłodzeniu nie stosuje się szkodliwych dla środowiska chemikaliów. Lodówka elektryczna jest dość tania, jednak nie cechuje się zbyt wysoką wydajnością. Możemy zdecydować się także na turystyczną lodówkę kompresorową, inaczej sprężarkową. Wykorzystuje się w niej identyczną technologię, jak w normalnych chłodziarkach i zamrażarkach. Do chłodzenia dochodzi za pośrednictwem sprężonego gazu, zwanego czynnikiem chłodniczym, który zastąpił freon – sprawcę dziury ozonowej – z powodów ekologicznych. Tego typu lodówki, w przeciwieństwie do elektrycznych, są bardzo wydajne – zużywają mało energii elektrycznej. Są jednak bardzo drogie…
Wyróżniamy jeszcze lodówki turystyczne na gaz. Chłodzi je zawarty w nich amoniak, który należy wprawdzie do substancji bardzo szkodliwych, ale ryzyko jego wydostania się na zewnątrz jest praktycznie zerowe. Lodówki takie mogą być zasilane także z sieci lub z gniazda zapalniczki samochodowej. Idealnie sprawdzają się podczas długich podróży oraz na jachtach, ze względu na doskonałe właściwości chłodzące. Są bardzo drogie, ale za to z możliwością długiego użytkowania na jednej butli gazu − działają nawet do 240 godzin.
 

Parametry urządzenia

 
Przed zakupem lodówki turystycznej warto zwrócić uwagę na takie parametry, jak: pojemność, zużycie energii i temperatura chłodzenia. Jeśli chodzi o torby izotermiczne, to ich pojemność jest bardzo różna. Standard stanowi 15-20 litrów, jednak można kupić niewielkie, stylizowane na damskie torebki o objętości do 10 litrów. Modele różnią się też kształtem torby, jedne są lepiej przystosowane do puszek, drugie do butelek. Niektóre typy mają też kieszonki na drobiazgi osobiste. Lodówki na wkłady chłodzące zazwyczaj pomieszczą od 25 do 30 litrów. Podobną wielkość mają też lodówki zasilane prądem mieszczące z reguły 30 litrów. Typy absorpcyjne mają pojemność od 28 do 45-50 litrów. Większe lodówki nie są zbyt praktyczne i raczej nie można ich nazywać turystycznymi. Zużycie energii w lodówkach zasilanych prądem podaje się w watach na godzinę.
 
Oczywiście zużycie prądu zależy od temperatury otoczenia oraz zmiennego lub stałego źródła prądu. Nie należy zostawiać lodówki podłączonej do gniazda zapalniczki w samochodzie przez całą noc, gdyż w przypadku auta osobowego narazimy się na rozładowanie akumulatora. W pełni naładowany akumulator wytrzyma z podłączoną lodówką 10 godzin. Dlatego lepiej używać tego źródła energii przy jednoczesnym uruchomieniu silnika. Przy lodówkach absorpcyjnych zużywa się propan, butan lub ich mieszankę. W tym przypadku zużycie także jest zależne od temperatury otoczenia.
Gdy mówimy o schładzaniu, to torby termiczne raczej nie pełnią tej funkcji, a jedynie utrzymują żywność w niskiej temperaturze. Za chłodzenie odpowiedzialne są lodówki zasilane gazem lub prądem. Ich wydajność jest bardzo różna. Modele termoelektryczne są najsłabsze, osiągają zazwyczaj 7-8 stopni. Najlepiej spisują się w tym zakresie lodówki sprężarkowe i absorpcyjne, które mają funkcje szybkiego zamrażania lodu i osiągają temperaturę do minus 20 stopni Celsjusza.
 

Wyposażenie lodówek turystycznych

 
Wyposażenie lodówek turystycznych jest dosyć szerokie, zwłaszcza w tych z górnej półki cenowej. Do ważnych elementów ułatwiających korzystanie z tego typu urządzeń należą: uchwyty, termostat, cyfrowa regulacja temperatury z dokładnością do jednego stopnia, wyświetlacz LCD, przełącznik 12/24 V (lub zewnętrzny transformator), nastawy zaworu gazu, zapalnik piezo, zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora, kontrolki grzania lub chłodzenia.
Standardem wyposażenia są uchwyty – posiadają je wszystkie modele. Rączka w lodówkach przenośnych ma blokadę, dzięki której lodówka nie otworzy się podczas noszenia. Droższe urządzenia mają w wyposażeniu także możliwość regulowania temperatury. Najprostsze lodówki chłodzą tylko do pewnego poziomu. Temperaturę w niektórych modelach możemy odczytać na wyświetlaczu LCD. Takie opcje, jak nastawy zaworu gazu dostępne są tylko w lodówkach absorpcyjnych. Można skokowo zwiększyć płomień ogrzewający amoniak, co wbrew pozorom chłodzi urządzenie. Świetnym rozwiązaniem w lodówkach turystycznych jest zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora. Dzięki temu będziemy mieć pełną kontrolę nad pojazdem i nie staniemy na środku drogi. Chłodziarki termoelektryczne mają kontrolki grzania lub chłodzenia, które pokazują, w jakim trybie sprzęt działa w danym momencie.
 

Funkcje

 
Liczba funkcji nie jest zależna od wielkości. Małe lodówki mają ich równie wiele jak duże, a czasem nawet więcej. Do najbardziej przydatnych funkcji lodówek turystycznych należy zamrażanie kostek lodu oraz utrzymywanie temperatury gotowych gorących potraw. W niektórych modelach można szybko zamrozić kostki lodu, nawet gdy temperatura na dworze sięga 30 stopni Celsjusza. Wszystkie lodówki termoelektryczne natomiast posiadają funkcję grzania nawet do 65 stopni.
 

Ile to kosztuje?

 
Do producentów lodówek turystycznych należą (w kolejności alfabetycznej): Abarqs, Ardes, Arka, Campingaz, Dometic, Elta, Evercool, Hyundai, Iceberg, Outwell, Ravanson, Severin, Tristar, Waeco. Najtańsze torby termoizolacyjne kosztują około 10 zł. Jeśli potrzebujemy torbę pojemną, z wieloma kieszeniami, musimy przygotować się na wydatek od kilkudziesięciu do około 100 zł. Plecak piknikowy z przedziałem termoizolacyjnym to koszt mniej więcej 250 zł. Dość dużą lodówkę, na przykład trzydziestolitrową, można kupić już za 100 zł, do tego wkłady chłodzące w cenie od 5 do 10 zł. Najtańsze lodówki termoelektryczne kosztują 200 zł, a najdroższe − w okolicach 500 zł. Urządzenie absorpcyjne lub kompresorowe to już znacznie poważniejszy wydatek. Na lodówkę z zasilaniem gazowym musimy przeznaczyć kwotę w przedziale 1000-1500 zł. Za sprzęt kompresorowy możemy zapłacić nawet 3000 zł.
 
Podsumowując, jeśli potrzebujemy chłodzić żywność tylko przez kilka godzin, nie musimy inwestować zbyt wiele. Mając do dyspozycji zamrażarkę, lepiej wybrać lodówkę na wkłady.
Przy zakupie już schłodzonych napojów wystarczy torba termoizolacyjna. Jeśli chcemy jednocześnie chłodzić i grzać produkty, zdecydujmy się na lodówkę termoelektryczną. Ważne jest też, co zamierzamy przechowywać w lodówce turystycznej. W przypadku wędlin czy masła czy napojów najlepszym wyborem będzie lodówka termoelektryczna. Na napoje wystarczy lodówka na wkłady mrożące.
Twój Rynek życzy przyjemnych wakacji z najlepszym sprzętem turystycznym
 
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)