Sobota, 15 Grudzień 2018-Celiny i Waleriana
TwojRynek

Żywność

2011-10-07 Maria Zychler fot. shho, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Nie nawykliśmy do stosowania jej na co dzień w wypiekach, plackach i kluskach. Choć polską kuchnię można nazwać mączną, to raczej opiera się ona na mące pszennej. A szkoda, bo żytnia zawiera zdecydowanie więcej witamin i minerałów. więcej›
2011-10-05 Maria Zychler fot. melaniemar, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Jeśli kupowałaś dotąd mąkę o jak najniższym symbolu na opakowaniu – typ 450, sądząc, że jest wyższej jakości niż ta oznaczone np. cyferką 650, przeczytaj ten artykuł. Wiele osób tkwi w błędzie, przygotowując posiłki z najmniej wartościowego produktu, jaki można znaleźć na półce. więcej›
2011-09-27 Maria Zychler fot. blei sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Właśnie teraz trwa na nie sezon. Na targu kupisz je już za 3 zł. I natychmiast możesz zajadać na surowo, nadziać nimi knedle, upiec pachnący placek półkruchy albo drożdżowca… Przepisy na śliwki są różne. Możesz je też ususzyć nawet w warunkach domowych. Suszone są jeszcze zdrowsze, niż świeże, a zdaniem niektórych i o niebo smaczniejsze.   więcej›
2009-12-04 UOKIK Komentarze0 komentarzy
Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych – tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku. więcej›
2011-09-06 Komentarze1 komentarz
Dla niektórych miksy do smarowania pieczywa to rozsądny kompromis pomiędzy maślanym smakiem i walorami zdrowotnymi tłuszczów roślinnych. Dla innych – oszustwo. Jedni i drudzy miewają rację. Niestety, nie zawsze kupując miks, robimy to świadomie.     więcej›
2011-08-30 Joanna Turakiewicz fot.chidsey sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Czy wiecie, że pierwowzór margaryny powstał na zamówienie cesarza, który wypłacił za nią 100.000 franków nagrody, a jej nazwa związana jest z perłą? Dziś uczestniczy w sporze z masłem, zarabia dla swoich producentów olbrzymie pieniądze, a jej skład znacznie się „wzbogacił” w stosunku do pierwotnego. Dzisiejsza margaryna zawiera wzmacniacze smaku, witaminy, konserwanty i dodatki smakowe. Jak wpływają na nasze zdrowie i ile kosztują?     więcej›
2011-08-23 Joanna Turakiewicz fot. bruno-free sxc.hu Komentarze1 komentarz
Choć zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i od lat jest oskarżane o zbytnie podnoszenie poziomu „złego” cholesterolu, wielbicieli to nie odstrasza. Bo prawdziwy smakosz wie, że nie da się zastąpić maślanego smaku na świeżym pieczywie, czy w jajecznicy. Można je sklarować i wtedy nadaje się do smażenia. Da się też zrobić je w domu. A niedawno naukowcy szwedzcy dowiedli, że wcale nie jest takie szkodliwe. Co jeszcze wiemy o maśle? Że producenci lubią zafałszowywać jego skład. Sprawdziliśmy też ceny w zielonogórskich sklepach.   więcej›