Niedziela, 24 Czerwiec 2018-Jana i Danuty
TwojRynek

Żywność

2012-03-02 Joanna Turakiewicz, fot. Noistroom, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Pamiętacie „Damę kameliową” Aleksandra Dumas? Nie każdy wie, że kuzynka tytułowej rośliny codziennie gości na naszych stołach. Wszystkie gatunki herbaty dostępne w sklepach produkowane są bowiem z jednej rośliny - Camellia sinesis. Skoro tak, to czym się różnią poszczególne gatunki herbat i jakie ma znaczenie czy zaparzamy ją z liści, czy ekspresowej torebki?     więcej›
2012-02-03 Maria Zychler, fot. nksz, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Wbrew obiegowej opinii, wcale nie musi tuczyć. Dopiero okraszony tłustymi sosami, serem i innymi dodatkami zamienia się w tykającą bombę kaloryczną. Mitem też jest przekonanie, że jego ojczyzną są Włochy. Skąd wziął się makaron, jakie można rozróżnić rodzaje i jak rozpoznać, że może być nieświeży?         więcej›
2011-12-23 Maria Zychler, fot. gimbok, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Po truskawkach, malinach i porzeczkach pozostało tylko wspomnienie, a na następną ich porcję przyjdzie nam czekać jeszcze kilka długich miesięcy. Tęsknotę za owocowym orzeźwieniem i zapotrzebowanie na witaminy zaspokajamy cytrusami i egzotycznymi przybyszami kuszącymi bogactwem kolorów ze sklepowych półek. Jak je wybrać, żeby nie naciąć się na niedojrzałe, przejrzałe albo naszpikowane chemią egzemplarze? Przyjrzyjmy się kilku popularnym owocom.   więcej›
2011-12-16 Maria Zychler fot. autodidact, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Jedyne mięso, o którym można powiedzieć, że im bardziej tłuste, tym zdrowsze. A to za sprawą bezcennych kwasów Omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza. Lekkostrawne mięso i bogactwo cennych składników odżywczych. Pod jednym warunkiem: że jest świeża. I na co dzień o od święta.       więcej›
TwójRynek.pl 11/2011 Maria Zychler, fot. Ilco, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Kiedy pomidory zaczynają przypominać pozbawione zapachu tworzywo sztuczne, a tobie trudno przełknąć kanapkę bez plasterka warzywa, zainteresuj się sałatą. Wśród wielu rodzaj prawie każdy znajdzie swoją ulubioną. To bogate źródło witamin i minerałów. Zanim włożysz ją do koszyka, przeczytaj nasz poradnik.         więcej›
2011-11-03 Maria Zychler fot. yirish, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny leżeć u podstaw żywienia wedle nowej piramidy zdrowego żywienia, przedstawionej w 2001 r. przez dr Waltera Willetta z Uniwersytetu Harvarda. Zainteresujmy się więc kaszami, wytwarzanymi właśnie z ziaren zbóż.                   więcej›
2011-10-17 Maria Zychler fot. mluty, sxc.hu Komentarze0 komentarzy
Najczęściej używamy mąki pszennej. W piekarniach do wypieku pieczywa, w domach do pierogów, klusek, tortów. Znamy jeszcze żytnią, choć pojawia się ona w kuchni zdecydowanie rzadziej. A przecież i z innych zbóż produkuje się mąki. Mniej popularne, choć nie mniej wartościowe. Każda z nich ma specyficzny smak i określone właściwości. Przyjrzyjmy się im. więcej›