Piątek, 24 Listopad 2017-Jana i Flory
TwojRynek
  • Uważaj na napoje energetyczne
  • Producenci napojów „energetycznych” zapewniają swoim konsumentom ładunek energii i niezmierzone siły. Nie wspomina się jednak o skutkach ubocznych wywoływanych przez te specyfiki, takich jak: palpitacja, bezsenność, uszkodzenia układu nerwowego, a nawet...
    więcej ›

AGD/RTV/ Elektronika

Jak kupić blender?
2016-07-13Izabela Bohdanow fot. kkolosov Komentarze0 komentarzy
W upalne dni mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Najlepszym sposobem na wyrównanie brakujących witamin i składników mineralnych są koktajle z warzyw i owoców. Jak je przyrządzić? Najszybciej i najłatwiej – używając blendera. Ten niewielkich rozmiarów przyrząd sprawdza się przy wielu daniach, a jego zakup nie narusza znacznie domowego budżetu. Jaki wybrać, aby służył nam jak najlepiej?
 
 
 
Blender sprawdza się przy daniach, gdzie należy rozdrobnić, zmiksować czy wymieszać składniki. To nieodzowne urządzenie w domach, gdzie mieszkają małe dzieci lub osoby starsze mające problem z gryzieniem twardszych owoców lub warzyw. Można je zastosować na przykład przygotowując ciasto na naleśniki, miksując zupy kremy, siekając orzechy czy przygotowując mus owocowy lub koktajl. Oczywiście to tylko nieliczne spośród wielu rozwiązań.
 

Rodzaje blenderów

 
Rozróżniamy blendery ręczne i stacjonarne. Blender ręczny jest niewielkich rozmiarów i nie ma własnego kielicha. To urządzenie poręczne, lekkie, umożliwiające bezpośrednie miksowanie w garnkach lub miskach, a nie tylko w specjalnych pojemnikach. Blender stacjonarny (kielichowy) ma już większe rozmiary oraz swój pojemnik (kielich), w którym składniki są miksowane lub rozdrabniane. Blendery kielichowe charakteryzują się większą mocą, co umożliwia rozdrobnienie twardszych substancji. Największą zaletą tego typu urządzenia jest jego samodzielna praca.
 

Podstawowe parametry

 
Przy zakupie należy zwracać uwagę na moc. Im urządzenie ma wyższą moc, tym lepiej. Od tego parametru zależy, jak twarde i trudne substancje zmiksuje czy rozdrobni blender. Obecnie w sprzedaży można spotkać urządzenia o mocy o około 600-700 watów, a w przypadku blenderów stacjonarnych może ona wynosić nawet 1500 watów. Ważne jest także zasilanie. Coraz bardziej popularne dzięki wygodzie użytkowania stają się blendery bezprzewodowe. Zasilanie odbywa się poprzez wbudowany akumulator bez ograniczeń wywoływanych przez wiszący kabel. Jednak należy pamiętać, że tego typu blendery mają niewielką moc około 200 watów. Urządzenia przewodowe natomiast świetnie radzą sobie z trudnymi do zmiksowania substancjami, a przy tym kosztują zdecydowanie mniej.
Innym parametrem, na który należy zwrócić uwagę przy zakupie blendera, jest materiał, z jakiego go wykonano. Uchwyt jest najczęściej wykonany z tworzyw sztucznych ze względu na łatwość formowania oraz przyjemniejszą w dotyku fakturę. Dolna część blendera zaś powinna być wykonana ze stali nierdzewnej w celu zwiększenia odporności na uszkodzenia i wyższą temperaturę oraz umożliwienia łatwiejszego czyszczenia. Jednak z powodu metalowej końcówki cena urządzenia zdecydowanie wzrasta. Warto też zwrócić uwagę na łatwość demontażu i montażu końcówek blendera, gdyż po każdym wykorzystaniu blender należy dokładnie wyczyścić.
 

Czas pracy, hałas i wygoda użytkowania

 
Ważnym, aczkolwiek często pomijanym parametrem jest również maksymalny czas pracy blendera. Najtańsze urządzenia pozwalają jedynie na 15 sekund pracy, po czym muszą być odstawione w celu ostygnięcia. Takie gotowanie męczy i zniechęca. Producenci zamiast na opakowaniu często podają czas tylko w instrukcji, warto więc dowiedzieć się tego wcześniej u sprzedawcy lub poszukać opinii w Internecie. Dobrze jest dowiedzieć się także, jak bardzo hałasuje dany blender. Urządzenie, które pracuje zbyt głośno, może dekoncentrować lub powodować bóle głowy. Zazwyczaj głośniejsze są blendery o mniejszej mocy. Należy pamiętać też o wygodzie użytkowania. Blendery ręczne wymagają ciągłego trzymania w dłoni, dlatego warto wybrać urządzenie o wygodnym uchwycie z powierzchnią antypoślizgową. Ostatnim istotnym elementem przyrządu są noże. W blenderach występują noże dwuskrzydłowe i czteroskrzydłowe, które dają lepszy efekt rozdrobnienia. Dostępne są również modele z wymiennymi ostrzami, które umożliwiają dostosowanie blendera do innych funkcji niż tylko podstawowe.
 

Funkcje blenderów

 
Jedną z istotnych funkcji urządzenia jest regulacja prędkości. Umożliwia ona ręczne ustawienie pożądanej prędkości noży. Na rynku można spotkać modele z kilkoma lub nawet kilkunastoma poziomami prędkości. Inną funkcją jest płynne regulowanie prędkości zamiast ręcznego. Niektóre blendery płynnie zwalniają lub przyspieszają. Nie ma wtedy poziomów, a regulacja odbywa się za pomocą przycisków plus lub minus. Funkcja turbo zaś pozwala na korzystanie z blendera na najwyższych obrotach.
 

Akcesoria do blenderów

 
Każdy blender, nawet najtańszy, jest wyposażony przede wszystkim w podstawową końcówkę miksującą. Producenci wciąż rozbudowują zestawy o ciekawe i przydatne akcesoria. I tak mamy na przykład rozdrabniacz, czyli specjalny dzbanek, w którym umieszcza się samą część z silnikiem, a także specjalne noże służące do rozdrabniania twardych składników, na przykład czekolady. W zestawach można znaleźć także końcówkę do ubijania, która znacznie ułatwia gotowanie i eliminuje ręczne ubijanie piany. Można jej używać nie tylko podczas ubijania śmietany oraz piany z białek, ale również mieszania lub rozdrabniania lekkiego ciasta. Miłośnikom kawy natomiast przypadnie do gustu zestaw z końcówką do spieniania mleka. Często wybieranym elementem jest pojemnik do miksowania. Stanowi miły dodatek, choć nie jest niezbędny. Większość pojemników ma wytłoczoną miarkę, która ułatwia odmierzanie ilości zmiksowanego jedzenia lub dolewanych płynów.
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)