Wtorek, 18 Grudzień 2018-Gracjana i Bogusława
TwojRynek

AGD/RTV/ Elektronika

Jak wybrać wagę kuchenną?
2014-09-12Agnieszka Skubiszewska, fot.(melaniemar) Komentarze0 komentarzy
Waga kuchenna to niezastąpiony przyrząd podczas przygotowania potraw czy ciast z gotowych przepisów. Przydatna jest także w trakcie stosowania diety, gdzie konieczne jest odmierzanie każdej porcji jedzenia. Ale czym kierować się przy jej wyborze? Na pewno nie wyglądem, choć bogata kolorystyka i różnorodność cenowa przyprawia o ból głowy. Proponujemy postawić na funkcjonalność.
 
 
 
 
 

Rodzaje wag

 
Na rynku możemy znaleźć dwa rodzaje wag: mechaniczne i elektroniczne.
 
Waga mechaniczna – to tradycyjna waga, wszystkim dobrze znana i przez wielu nadal jeszcze używana. Zaletą tej wagi jest przystępna cena. Natomiast podstawową wadą jest niedokładność pomiaru – nawet do 20g.
 
Waga elektroniczna – wypierają tradycyjne relikty przede wszystkim ze względu ma łatwość w obsłudze. Uzyskany pomiar czytamy bezpośrednio z wyświetlacza. Ponadto waga ta może się pomylić jedynie o 1-2g, co w porównaniu z tradycyjną daje wielką różnicę. Waga ta będzie idealna w odmierzaniu posiłków np. dla chorych czy osób na diecie. Wagi te najczęściej zasilane są na baterie, więc należy pamiętać o ich wymianie. Czynność tę ułatwi nam wskaźnik naładowania baterii.
 

Ważne parametry

 
Maksymalne obciążenie
Wybierając wagę należy zwrócić uwagę na jej maksymalne obciążenie, które wynosi od 1 do 5 kilogramów. W tym wypadku musimy się zastanowić jakim celom będzie nam służyła. Jeżeli jej przeznaczeniem jest odmierzanie nam składników do przyrządzania np. ciast to powinniśmy wybrać urządzenie o mniejszym obciążeniu maksymalnym. Zupełnie inną wagę powinniśmy brać pod uwagę, jeżeli ma ona służyć do ważenia owoców czy warzyw. Wtedy konieczny jest zakup urządzenia o maksymalnym obciążeniu do 5kg.
.Model z miską?
Co prawda wszystkie modele wag mają płaskie powierzchni, na której kładzie się ważone produkty to dużo bardziej funkcjonalne są modele ze zdejmowaną miską. Naczynie to zazwyczaj jest przeźroczyste i posiada miarkę.
 
Tarowanie
Funkcja ta sprawia, że waga może pokazywać ciężar samych produktów, bez wagi naczynia, w którym się znajdują. Umożliwia to precyzyjne odmierzanie ilości produktu. Niektóre wagi można tarować przed dodaniem każdego kolejnego produktu do misy.
 
Przelicznik jednostek wagowych
Przydatną funkcją jest przeliczanie wagi poszczególnych produktów na inne jednostki. Przydaje się to, gdy w przepisie mamy użyte zagraniczne określenia wagi, które możemy zamienić na kilogramy i litry, lub, gdy chcemy przeliczyć ile gramów danego produktu mieści się w szklance czy łyżce.
 

Dodatkowe funkcje

 
Wagi mogą posiadać jeszcze wiele innych różnych funkcji, jak np. obliczanie kalorii, cholesterolu, białka, tłuszczu, cukru i innych składników w ważonych produktach. Jednak dane te należy traktować jedynie orientacyjnie, gdyż ten sam produkt może mieć np. różną zawartość tłuszczu.
 
Wagi mogą być wyposażone w antypoślizgowy spód, co znacznie ułatwia korzystanie z nich. Dobrze też, gdy waga posiada czytelny wyświetlacz, najlepiej z możliwością podświetlenia.
 
Niektóre modele mają funkcję pomiaru objętości płynów, dzięki temu można odmierzać mleko lub wodę w litrach.
 
Natomiast wskaźnik przeciążenia pokaże błąd po przekroczeniu maksymalnego obciążenia wagi. Pozwoli nam to uniknąć sytuacji, w której błędnie odczytamy wynik, który będzie wskazywał maksymalny udźwig wagi.
 
Jeżeli nasz model wagi posiada wskaźnik zużycia baterii, możemy na bieżąco kontrolować ich stan. Wtedy możemy być pewni, że rozładowane baterie nie zafałszują wyświetlanych wyników.
 
Bardzo wygodną funkcją jest automatyczne włączanie i wyłączanie urządzenia. Aby skorzystać z wagi nie musisz szukać żadnego przycisku, ani wykonywać żadnego innego ruchu. Waga z tą funkcją, włączy się pod wpływem nacisku na powierzchnię wagi, oraz wyłączy się automatycznie po kilku minutach od zakończeniu użytkowania.
 
Jednak należy pamiętać, że im więcej dodatkowych funkcji tym znacznie droższa waga.
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)