Piątek, 24 Październik 2014-Rafała i Marcina
TwojRynek

AGD/RTV/ Elektronika

Jak kupić piekarnik elektryczny
2012-11-09Maria Zychler, fot. (Seemann) Komentarze1 komentarz
Wielu wielbicieli dobrej kuchni nie wyobraża już sobie przygotowywania potraw bez funkcji, jakie zapewnia elektryczny piekarnik: termoobieg skraca czas i zmniejsza koszt pieczenia, górna grzałka zapewnia równomierne pieczenie, a możliwość zaprogramowania czasu pieczenia zwalnia naszą pamięć. Jakie jeszcze funkcje wypiekli producenci piekarników i na co zwrócić uwagę przy wyborze?

 
 

Rodzaje piekarników elektrycznych

 
Podstawowym kryterium podziału piekarników elektrycznych jest to na wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Te drugie mają tę zaletę, że można je łączyć z meblami w różnej konfiguracji. Mogą więc znajdować się na dole zabudowy, jak wolnostojące, ale równie dobrze da się je też umieścić na poziomie 100-120 cm nad podłożem, dzięki czemu do piekarnika nie trzeba będzie się schylać. Będzie się on znajdował na linii wzroku. Jest to też dobre rozwiązanie wszędzie tam, gdzie są małe dzieci, które o znajdujące się w ich zasięgu urządzenie mogłyby się poparzyć.
Nie każdy piekarnik jednak można zamontować w dowolny sposób. Dlatego przed zakupem trzeba się upewnić, jakie wybrany model oferuje możliwości w tym zakresie:
  • pod blatem – najpowszechniej stosowane rozwiązanie, do którego przystosowana jest zdecydowana większość piekarników dostępnych na rynku;
  • w słupku – piekarnik montujemy na dowolnej wysokości w pionowym ciągu mebli. Nad i pod piekarnikiem mamy szafki, szuflady albo półki;
  • na ścianie – bez konieczności zabudowy meblowej.
 
Kolejnym wyznacznikiem jest wielkość, ze względu na którą podzielić możemy piekarniki na:
  • standardowe – o wymiarach (wys. x szer. x gł.) ok. 60 x 60 x 60 cm,
  • kompaktowe – o wymiarach około 45 x 60 x 60 cm
 
Poszczególne modele mogą się różnić nieco poszczególnymi wymiarami. Tym, co je różni jest wysokość – w modelach kompaktowych średnio o 15 cm mniejsza.
Piekarniki standardowe działają w oparciu o gorące powietrze rozprowadzane wewnątrz piekarnika. Kompaktowe z kolei mogą występować w jednej z trzech form:
  • tradycyjnej – jak standardowe wyposażone są w grzałki podgrzewające bezpośrednio powietrze,
  • parowe – do pieczenia i gotowania na parze. Maksymalna temperatura, jaką można uzyskać w takim piekarniku nie przekracza na ogół 100 st. C.
  • z funkcją mikrofali – oprócz tradycyjnego pieczenia, spełniają też funkcję kuchenki mikrofalowej.
 
 
Piekarniki kompaktowe są sporo droższe od standardowych. Znajdują zastosowanie w bardzo małych kuchniach. Konstelacje dwóch i więcej kompaktowych piekarników używanych równocześnie można zobaczyć w niewielkich restauracjach i wówczas, gdy w kuchni często przyrządza się równocześnie wiele potraw. Wówczas w jednym piekarniku można upiec danie obiadowe, a w drugim np. ciasto.
 
 
Jeśli dysponujemy większymi środkami i niewielką ilością miejsca, warte uwagi mogą okazać się piekarniki konwekcyjno-parowe: łączące standardowe pieczenie z funkcją gotowania parowego. Wówczas w programie gotowania na parze temperatura nie przekroczy 100 st. C, ale w programach tradycyjnych bez problemu osiągniemy dwukrotnie wyższą.
 
 
Dla wielbicieli niestandardowych rozwiązań producenci mają takie cuda jak piekarnik zintegrowany z tosterem, szufladą do podgrzewania potraw, a nawet zmywarką do naczyń! Można też nabyć piekarnik podwójny albo z windą do wyjmowania potraw. Oczywiście cuda muszą kosztować.
 

 
Ważne parametry piekarników elektrycznych

 
Zacznijmy od tego, co widać na pierwszy rzut oka, czyli wymiarów i pojemności. Główną różnicę między modelami standardowymi i kompaktowymi już wyjaśniliśmy, ale na tym nie koniec. Niski piekarnik kompaktowy może mieć szerokość nawet 90 cm! Z kolei standardowy o wysokości 60 cm może być o 10 cm węższy i mieć 50 cm. Różne mogą być też głębokości piekarników, dlatego przed zakupem warto drobiazgowo wypytać sprzedawcę o wszystkie możliwości, żeby znaleźć taką, która najlepiej będzie pasować do projektu kuchni.
 
Za wymiarami idzie też pojemność piekarnika, która może wynosić od 23 litrów w modelach kompaktowych, do 90 litrów w standardowych. Standardowa pojemność wynosi ok 60 litrów, a poniżej tej wielkości na ogół w piekarniku znajdziemy węższe blachy.
 
Kolejnym ważnym parametrem jest klasa energetyczna. Dla piekarników określono trzy klasy: A, B i C. Podobnie jak w przypadku lodówek, tak i tutaj najmniej energii zużywają modele oznaczone klasą A i takie w ofertach producentów piekarników standardowych występują najczęściej. Odwrotnie w kompaktowych – więcej można znaleźć modeli klasy B i C. Różnica w kosztach energii elektrycznej między modelami klasy A i C może wynieść w skali roku nawet ponad 100 zł.
 
Przed zakupem trzeba też sprawdzić jaka jest moc przyłączeniowa urządzenia i ilu faz ono wymaga. Pierwsza wartość oznacza całkowitą moc, jaką pobiera urządzenie. W większości przypadków nasze liczniki pozwalają na podłączenie piekarnika o mocy 3kW. Najpopularniejsze w starym budownictwie są liczniki jednofazowe i tutaj trzeba wybrać model o mocy znamionowej 230W. Wymagający trzech faz model spokojnie mogą nabyć mieszkańcy nowoczesnego budownictwa, gdzie trójfazowe gniazdka traktowane są już jako standard. To wszystko należy uwzględnić przed zakupem i zorientować się w możliwościach ewentualnego zwiększenia mocy i zmiany rodzaju licznika.
 

Funkcje piekarników elektrycznych

 
Wybierając piekarnik elektryczny warto też zwrócić uwagę na funkcje pieczenia, które mogą ułatwić i przyspieszyć przygotowywanie wielu potraw. Standardem obecnie jest funkcja z grzałką tylko z góry albo z góry i dołu, ale, o dziwo w wielu modelach brak możliwości włączenia tylko dolnej grzałki. Dotychczasowi użytkownicy piekarników gazowych mogą mieć przez to trudność z przestawieniem się na nowy sposób pieczenia. Oto zestaw przydatnych funkcji, których warto poszukać w piekarniku:
  • Grill
  • Mikrofala
  • Pieczenie parowe
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Podgrzewanie naczyń
  • Podwójne pieczenie
  • Rozmrażanie
  • Rożen obrotowy
  • Szybki nagrzew – pozwala na bardziej ekonomiczne korzystanie z piekarnika,
  • Termoobieg - wyrównuje temperaturę, skraca czas pieczenia i pozwala obniżyć koszt eksploatacji do 10%
  • Termosonda – kontroluje temperaturę przygotowanych potraw poprzez czujnik wbijany np. w pieczeń.
 
Oprócz tego wiele modeli ma specjalne programy dedykowane:
  • do pieczenia pizzy,
  • do pieczenia tortów,
  • do pieczenia chleba,
 

Na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik

 
Pierwsze wrażenie to to estetyczne, dlatego kolor i styl piekarnika należy dopasować do wystroju kuchni i pozostałych sprzętów AGD. Do piekarnika na ogół z łatwością dobierzemy też płytę gazową lub elektryczną tego samego producenta. Jeśli piekarnik jest wyposażony w system sterowania do płyty, często kupuje się go już w komplecie z płytą. Jakie są możliwości? Dość powszechne, choć ostatnio nie najmodniejsze są tradycyjne sprzęty w kolorze białym. Bardziej popularne ostatnio są odcienie inox i fronty stalowe. Odcienie beżu znajdziemy we frontach rustykalnych i retro, a do bardzo nowoczesnych wnętrz możemy się zastanowić nad wyborem np. frontu szklanego. Druga sprawa to pokrętła temperatury i programatora, które mogą być klasyczne lub wciskane. Po naciśnięciu wysuwa się pokrętło, którym ustawiamy pożądane parametry.
 
W większości piekarników drzwiczki znajdują się z przodu piekarnika i otwierają od góry. Dostępne są też i takie modele, gdzie drzwiczki otwiera się na dół albo wręcz wysuwana jest cała komora piekarnika.
 
Kolejną sprawą, która znacząco wpływa na komfort użytkowania piekarnika, jest sposób sterowania, który może być manualny lub elektroniczny. Ten pierwszy to po prostu pokrętła do programowania i temperatury. Sterowanie automatyczne z kolei umożliwia zaprogramowanie
m.in. temperatury, momentu rozpoczęcia i zakończenia oraz czasu pieczenia.
 
Zanim kupimy piekarnik warto też sprawdzić rodzaj prowadnic w oglądanych modelach. Mogą one być klasyczne wytłaczane, wygodniejsze od nich drabinkowe lub nowoczesne teleskopowe wysuwające się razem z blachą. Innym rozwiązaniem jest wózek umożliwiający wysunięcie całej komory piekarnika.
 
Istotny też jest rodzaj powłoki wewnątrz piekarnika, łatwiejsza do utrzymania w czystości jest powłoka emaliowana. Dostępne są też modele ze specjalnymi parowymi programami do czyszczenia wnętrza piekarnika albo wkładami katalitycznymi lub takie wykorzystujące zjawisko pyrolizy, znane użytkownikom kominków.
 
 
Jeśli w domu są dzieci, warto zainteresować się modelem wyposażonym w tzw. zimne drzwi, które nagrzewają się w mniejszym stopniu niż tradycyjne.
  


Ceny

 
Najtańsze standardowe piekarniki elektryczne to te wolnostojące, które można dostać ju8ż nawet za nieco ponad 500 zł. Droższe są w zabudowie – na ogół powyżej 700 zł. Ceny moedeli kompaktowych zaczynają się od 1.500 zł. Najdroższe modele specjalne: podwójne, z wieloma funkcjami i zaawansowanymi rozwiązaniami kosztują od 2.000 zł, do przeszło 10.000 zł.

Komentarze

  • Donxa
    2014-02-20
    Ja kupując zwracałam uwagę na niską moc przyłączeniową oraz funkcje - grill, szybkie nagrzewanie i funkcję czyszczenia parą, bardzo wygodne rozwiązanie. Aby dobrze wybrać trzeba trochę pochodzić, ja ostatecznie z piekarników postawiłam na amikę i sie nie zawiodłam :)
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)