Poniedziałek, 25 Czerwiec 2018-Łucji i Wilhelma
TwojRynek

Jak kupować

Jak kupić mydło?
2018-01-08Izabela Bohdanow fot.Jean Scheijen
Mydło to najbardziej popularny niezbędnik higieny osobistej stworzony przez człowieka. Jego skład i proces powstawania niewiele się zmienił od czasów starożytności. Znacznie zaś wzrosła od tego czasu ranga produktu. Współcześnie producenci prześcigają się w doskonaleniu swoich wyrobów. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krótka historia mydła

 
Słowo mydło pochodzi od celtyckiego wyrazu sapo, który oznacza substancję myjącą. To prawdopodobnie od Celtów według Pliniusza Starszego Rzymianie przejęli sztukę wyrabiania mydła. Wówczas mydło wytwarzano z łoju zwierzęcego i popiołu ze spalonych, specjalnie wybranych do tego celu, roślin. W starożytnej Mezopotamii mydło stanowiła gęsta, szara pasta, wyrabiana z mieszaniny olejów roślinnych, ługu i popiołu drzew. Stosowano ją jednak bardziej w celach leczniczych niż do codziennej higieny. Grecy i Rzymianie, dbając o siebie, stosowali oliwę z oliwek i piasek. Zasychali wraz z piaskiem i po namaszczeniu oliwą, który następnie był usuwany specjalnymi łopatkami. To taki starożytny peeling całego ciała, po którym brali kąpiel, dodając wonne olejki. Egipcjanie z kolei do kąpieli dodawali roztwór sody. Kupcy feniccy wykorzystywali w tym celu mieszankę tłuszczu koziego i popiołu z roślin. Od czasów ekspansji Arabów w Europie, na rynku zaczęło się pojawiać twarde mydło w kostkach, które szybko rozpowszechniło się na całym kontynencie. W bogatych miastach zaczęły powstawać pierwsze mydlarnie. Krajem, który uznaje się za kolebkę mydła, jest Hiszpania. Państwo to cieszyło się najbardziej rozwiniętą technologią jak na tamte czasy oraz najlepszym dostępem do surowców naturalnych. W Polsce pierwsze mydła produkowano z ługu, glinki i kwasu z kiszonej kapusty.
 

Rodzaje mydła

 
Rodzajów mydeł jest bardzo wiele. Patrząc z punktu widzenia chemika, są to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Glicerol jest wielowodorotlenowym alkoholem, kwasy tłuszczowe zaś to głównie łój zwierzęcy zawierający estry kwasu stearynowego. Różnica w mydłach i ich właściwościach tkwi w różnego rodzaju estrach, stosowanych do ich produkcji. Przy wykorzystaniu różnych wodorotlenków, uzyskuje się następujące rodzaje mydeł:
• sodowe – kosmetyczne: twarde i białe,
• potasowe – miękkie, półstałe: popularne niegdyś szare mydło,
• litowe – półstałe, niestosowane w kosmetyce, używane jedynie przy produkcji smarów.
Obecnie najbardziej popularne są mydła sodowe, wzbogacane olejkami eterycznymi, wyciągami roślinnymi, substancjami barwiącymi, nawilżaczami i substancjami o działaniu bakteriobójczym. Do wyboru mamy mydła:
• lawendowe – zawierające oleje szlachetne (kokosowy) oraz olejowe maceraty z lawendy,
• kawowe – tworzone z naturalnych ziarenek kawy i olejków eterycznych,
• borowinowe – ze względu na zawartą borowinę mają właściwości odkażające i przeciwzapalne,
• dziegciowe – zawierające dziegieć bukowy, polecane zwłaszcza przy skórze trądzikowej,
• przeznaczone dla cery z konkretnymi potrzebami, np. antycellulitowe, przeciwtrądzikowe, zawierające w składzie takie specyfiki, które pomogą zwalczyć dany problem skórny.
W drogeriach można zakupić mydła w kostkach o wielu zapachach i funkcjach, ale producenci, chcąc zapewnić większy komfort użytkowania, oferują też mydła w płynie, żelu, piance i wielu innych formach. Kupując, trzeba brać pod uwagę skład produktu, a nie tylko jego wygląd i zapach.
 

Dodatki do mydła

 
Do jednych z ważniejszych dodatków do mydeł należą tak zwane zakwaszacze. Mydła w czystej postaci mają silnie zasadowy charakter i ich pH waha się powyżej 7. Skóra człowieka ma pH od 5.5 do 7, dlatego niektóre mydła mogą podrażniać skórę. Dzięki niektórym dodatkom pH mydeł staje się zbliżone do pH skóry, co zapobiega jej wysuszeniu.
 

Mydło Aleppo

 
Od 2000 lat Syryjczycy produkują mydło Aleppo i co ciekawe – jego skład i technologia produkcji praktycznie się nie zmieniły. Jest to jedno z najchętniej kupowanych mydeł na świecie. Cały proces tworzenia odbywa się ręcznie, według starej receptury. W skład mydła wchodzi głównie oliwa z oliwek i olej z jagód wawrzynu, inaczej olej laurowy. Nie wygląda zbyt estetycznie, ma przeważnie zielonobrunatny kolor i specyficzny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. W czym więc tkwi jego fenomen? Posiada wspaniałe właściwości regeneracyjne, rozjaśniające i przeciwzapalne. Zawiera takie składniki odżywcze, jak: witaminę A, witaminę E, fitosterole oraz antyoksydanty. Mydło to nadaje się do pielęgnacji skóry, włosów, a także pielęgnacji skóry małego dziecka.
 

Składniki zawarte w mydłach

 
Jak w przypadku wszystkich produktów, także przy mydłach opis na etykiecie nie zawsze jest zgodny z tym, co znajduje się w składzie. W niektórych występują składniki, które niezbyt korzystnie działają na naszą skórę. Także przed zakupem mydła warto przeanalizować jego skład. Warto zapoznać się z następującymi nazwami widniejącymi na etykietach na mydłach:
• Sodium Cocoyl Isethionate – surfaktant, wytwarzany z oleju kokosowego,
• Stearic Acid – kwas stearynowy, emulgator – łączy fazę wodną kosmetyku z olejową; jest to substancja bezpieczna,
• Sodium Palmitate – kwas tłuszczowy otrzymywany z sodu, który poprawia konsystencję kosmetyku,
• Sodium Stearate – stearynian sodu, organiczny związek chemiczny powierzchniowo czynny, ułatwia czyszczenie poprzez swoją budowę,
• Cocamidopropyl Betaine – substancja powierzchniowo czynna o właściwościach amfoterycznych, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość kosmetyku,
• Perfum – substancja zapachowa,
• Glycerin – gliceryna, nawilżająca substancja hydrofilowa, zapobiega wysychaniu kosmetyku, działa konserwująco,
• Sodium Chloride – poprawia jakość i lepkość kosmetyku, może mieć działanie wysuszające, jeśli występuje na początku składu INCI,
• Zinc Oxide – tlenek cynku, wypełniacz, filtr UV,
• Citric Acid – kwas cytrynowy, ma działanie złuszczające, rozjaśnia skórę,
• Tetrasodium EDTA – zwiększa trwałość i stabilność kosmetyku.
Lepiej jednak uważać na następujące składniki:
• Methyl Benzoate – konserwant,
• Alpha-Isomethyl Ionone – substancja zapachowa, potencjalny alergen.
 
Podany skład pokazuje, że czasem lepiej zainwestować w mydło o najprostszym składzie, takie, które rzeczywiście myje, a nie tylko takie, które pięknie wygląda i pachnie. Im mniej pachnące mydło, tym bardziej naturalne, podobnie jest z kolorem i wytwarzającą się pianą – mniej znaczy zdrowiej i bliżej natury. Poza tym dużo zależy od poprawnej techniki mycia.