Piątek, 25 Maj 2018-Urbana i Grzegorza
TwojRynek

Strona startowa

Zażywasz leki? Uważaj na to, co jesz
TwojRynek.pl 05/2018Izabela Bohdanow fot. magda s Komentarze0 komentarzy
Osoby przyjmujące leki powinny szczególnie uważać na dietę. Niektóre produkty mogą opóźniać lub nadmiernie przyspieszać działanie leku. Warto wiedzieć, czego unikać w jadłospisie, aby sobie nie zaszkodzić.
 
 
 
 
 
 
 
Do produktów, na które ogólnie trzeba uważać, przyjmując leki, należą pokarmy bogate w tłuszcz, takie jak bekon, masło czy smażone jajka. Zwiększają stężenie i wchłanianie leków, a to z kolei może skutkować przedawkowaniem. Trzeba też ograniczyć produkty mleczne, które odwrotnie jak wspomniane wcześniej osłabiają wchłanianie składników lekartsw, tworząc z nimi nierozpuszczalne sole. Osoby przyjmujące leki na ciśnienie powinny szczególnie uważać na cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty czy pomelo, które blokują enzymy odpowiedzialne za przyjmowanie tego typu leków. W przypadku zażywania leków obniżających ciśnienie czosnek nie jest najlepszym sprzymierzeńcem, gdyż sam obniża ciśnienie, a przy częstym spożywaniu może powodować omdlenia. Nadmiernie obniżyć ciśnienie i spowodować wzrost natężenia leków może także herbata miętowa i suplementy z miętą. Wszelkich lekarstw nie należy popijać herbatą, kawą ani mlekiem, gdyż zaburzają wchłanianie wielu składników medykamentów.
Osoby chorujące na serce muszą uważać na płatki owsiane i otręby, które zmniejszają wchłanianie składników leków. Odwrotne, gdyż nasilające działanie przyjmowanych medykamentów, mają napoje energetyczne, a także kawa i cola. Ich właściwości wzmagają się zwłaszcza przy acardzie i aspirynie. Leczenie niedokrwistości utrudnia picie herbaty zawierającej taninę, która osłabia wchłanianie żelaza. Sok grejpfrutowy z kolei uniemożliwia działanie metaboliczne leków. Przy krzepliwości krwi należy ograniczyć spożycie zielonego, czyli kapusty, brukselki, brokułów, szpinaku – zawierają dużo witaminy K odpowiedzialnej za zwiększanie krzepliwości krwi. Działanie leków przeciwzakrzepowych osłabiają natomiast suplementy z dziurawcem i żeń-szeniem.
Osoby cierpiące na osteoporozę powinny unikać mleka i różnego rodzaju przetwory mleczne w ciągu dwóch godzin od spożycia leków. Szkodliwe są też mocno słone produkty, oczywiście nie tylko przy osteoporozie, takie jak chipsy, sery typu feta, produkty wędzone, marynaty i gotowe sosy. Nadmierna ilość spożywanej soli powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu. Kawa także nie jest najlepszym trunkiem – kofeina osłabia działanie kwasu alendronowego obecnego w lekach na osteoporozę. prawidłowe wchłanianie składników leków na osteoporozę zakłócają też suplementy diety z magnezem i żelazem – dlatego tak dużo mówi się o tym, żeby czytać ulotki i konsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Przy chorobach tarczycy mogą szkodzić produkty sojowe, ponieważ zawierają izoflawony, czyli tak zwane hormony roślin zmniejszające wchłanianie leków. Niesprzyjające są też surowe rośliny kapustne utrudniające wchłanianie leków zarówno na niedoczynność, jak i nadczynność tarczycy.
 
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)