Poniedziałek, 18 Grudzień 2017-Gracjana i Bogusława
TwojRynek

Najnowsze

W stylu wege i na wynos
2017-11-30Samuel Alves Rosa fot. sxc Komentarze0 komentarzy
Moda na wegetarianizm i weganizm zaczęła upowszechniać się w Polsce kilkanaście lat temu. Z definicji wegetarianizm to sposób żywienia polegający na ograniczeniu lub wykluczeniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego – z różnych powodów. Jedni wprowadzają tę dietę w życie ze względów światopoglądowych czy etycznych, inni biorą pod uwagę głównie aspekty ekologiczne, ekonomiczne i… modowe.
 
 

Filozofia wegetarianizmu

 
Istnieje wiele odmian wegetarianizmu. Laktowegetarianizm wyklucza z diety produkty pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem mleka i jego przetworów, jaj oraz tłuszczów zwierzęcych. Laktoowopescowegetarianizm (wyznawcy tego typu mają zapewne trudne zadanie podczas udzielania wywiadów) oprócz produktów wspomnianych w poprzedniej diecie dopuszcza jeszcze spożywanie ryb i owoców morza. Semiwegetarianizm dopuszcza uzupełnianie pokarmów roślinnych produktami mlecznymi, jajami oraz rybami i drobiem w ograniczonych ilościach. Radykalne odmiany wegetarianizmu to weganizm, witarianizm, frutarianizm, dieta makrobiotyczna. Weganie odżywiają się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Witarianie spożywają tylko surowe, nieprzetworzone owoce i warzywa. Frutarianie żywią się tylko surowymi owocami. Natomiast osoby wybierające dietę makrobiotyczną spożywają żywność nieprzetworzoną i są to głównie produkty zbożowe z niewielkim dodatkiem owoców i warzyw.
Dietę wegetariańską charakteryzuje niska gęstość energetyczna i wysoka gęstość odżywcza. Zawiera ograniczoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu i cholesterolu. Charakteryzuje ją także wyższa zawartość węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, wysoka zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie, głównie C oraz odpowiedni stosunek sodu do potasu. Dieta wegetariańska ma także korzystny wpływ na organizm poprzez jej alkalizujące działanie. Z powodu braku w niej produktów zwierzęcych nie ma zagrożenia dla zdrowia ze strony węglowodorów aromatycznych, nitrozoamin, antybiotyków, leków weterynaryjnych, salmonelli i innych chorób, które mogą być wywołane spożyciem mięsa. Wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka jeśli chodzi o otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, nowotwory, kamicę nerkową i pęcherzyka żółciowego, zaparcia i hemoroidy oraz próchnicę zębów.
Zielona Góra od jakiegoś czasu otwiera się na wszystkich konsumentów. Wegetarianie i weganie również mogą z czystym sumieniem zjeść na mieście. Rajem dla tych osób jest ulica Reja – niedawno ulokowano tam dwa bary wegańskie, które cieszą się niezwykłą popularnością, a liczba klientów stale rośnie.
 

Wegarnik

 
Smaczne burgery bez mięsa? Czy to mogło się udać? A jednak! Jeszcze do niedawna Wegarnik mieścił się w małym lokum, ale jako że liczba zainteresowanych menu rosła, właściciele musieli zmienić miejsce na większe i odnieśli sukces. Pyszne burgery z kotletem z buraka, ciecierzycy i tofu przyciągnęły nawet największych wielbicieli mięsa. Codziennie zmieniająca się karta dań dnia powoduje, że wiele osób nie odwiedza innych restauracji, ze zniecierpliwieniem wyczekując, co dzisiaj zaserwują kucharze Wegarnika. Bo nie dość, że można zjeść pyszny krem, dobry pożywny obiad, to jeszcze koniecznie trzeba skosztować deser. A ciasta i desery widniejące w ofercie to uczta dla oczu i podniebienia. Nieziemsko wyglądające torty owocowe i desery z nasionami chia sprawiają, że z Wegarnika wychodzimy zdrowi i nasyceni, nie nadwyrężając znacznie domowego budżetu. Możemy również zamówić obiady na wynos – wegetarianie też bywają zabiegani. Nie ma się co tutaj dalej rozpisywać – polskiego burgera z burakiem i sosem chrzanowym spróbować trzeba!
 

Bar wegetariański Wege Mena

 
Na tej samej ulicy co Wegarnik znajduje się bar konkurencyjny – Wege Mena. Proponowane potrawy wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe przygotowywane są z produktów wyłącznie najlepszej jakości od lokalnych wytwórców: świeżych, ekologicznych i zdrowych. Właściciele zapewniają, że nie stosują GMO, żywności wysoko przetworzonej ani polepszaczy smaku. Codziennie rano każde danie kucharze przygotowują od podstaw na świeżo. Kuchnia serwowana w lokalu opiera się na idei pięciu przemian. To gwarancja, że potrawy są lekkostrawne i bardzo zdrowe. Dania przyrządzone są tak, by jak najlepiej wykorzystać dobroczynne składniki zawarte w przyjmowanych posiłkach. Ta chińska dieta przywiązuje dużą wagę do spożywania warzyw i owoców sezonowych, regularności posiłków, obecności ułatwiających trawienie ziół, a także celebracji procesu przyrządzania potraw, co pozwala spojrzeć na jedzenie w sposób bardziej mistyczny. Przygotowywanie posiłków zgodnie z chińską filozofią przyrody − z zachowaniem zasad Pięciu Przemian − oznacza odpowiednie łączenia smaków: kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego.
 

Kuchnia Pięciu Przemian

 
Przyjrzyjmy się bliżej tej ciekawej filozofii, która bardziej szczegółowo została opisana na stronie baru Wege Mena. Smak kwaśny to przemiana drzewa, która króluje wiosną. Kieruje energię Qi w przyrodzie w górę, powodując kiełkowanie nasion i wzrost roślin. Narządami przypisanymi do Przemiany Drzewa są wątroba i pęcherzyk żółciowy. Migreny, katar sienny, zapalenie spojówek, bóle w bocznych częściach głowy mogą mieć swój początek w zaburzeniach funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego. Smak kwaśny kieruje energię Qi organizmu w dół i do wewnątrz. Ma to znaczenie np. przy wychłodzeniu organizmu – wtedy powinniśmy unikać m.in. cytrusów, pomidorów, herbatek owocowych, produktów fermentacji mleka. Smak kwaśny tych owoców kieruje chłód do wnętrza organizmu. Wiosną ruch Qi w przyrodzie jest skierowany w górę i na zewnątrz. O tej porze roku można popaść w chaos, rozdrażnienie czy zniecierpliwienie. Te stany można zharmonizować włączając do jadłospisu wiosenne produkty – sałatę, zielone warzywa, kiełki, świeże zioła.
Smak gorzki dotyczy Przemiany Ognia, która uwidacznia się latem, a jej wyrazem w naturze jest upał. Narządami przypisanymi do Przemiany Ognia są serce i jelito cienkie. Z Przemianą Ognia kojarzymy używki takie jak czarna herbata, kawa, papierosy oraz napoje zawierające kofeinę, np. cola. Niektóre gorzkie produkty mają działanie wysuszające, zwłaszcza smażone, opiekane lub prażone. Silnie wysuszają używki (czarna herbata, kawa, coca cola, papierosy). Te produkty chwilowo podwyższają yang, dzięki czemu jesteśmy bardziej aktywni umysłowo, jednak stosowane przez dłuższy czas prowadzą do niedoboru yin, niedoboru krwi lub gorąca w sercu. Produkty gorzko-chłodne (np. rukola, cykoria, radicchio, liście mleczu, grejpfruty) można stosować przy zaburzeniach snu, wyczerpującej pracy umysłowej, stresie, wyczerpaniu nerwowym.
Przemiana Ziemi – smak słodki − jest aktywna przez cały rok, choć i w ciągu roku są momenty, w których wyłania się nieco bardziej. Przemiana Ziemi tworzy swego rodzaju centrum, ośrodek wszystkich istot i rzeczy. Jej zadaniem jest jednoczyć, łączyć i równoważyć. Przemiana Ziemi w przyrodzie jest elementem łagodzącym – łączy pory roku, wprowadza harmonię. Najbardziej widoczna jest podczas żniw. Pokarmy z Przemiany Ziemi (lekko słodkie, pożywne, sycące) odżywiają i wzmacniają centrum organizmu. Smak słodki ma działanie harmonizujące, tj. odżywcze i nawilżające. Jest to wykorzystanie mocy „budujących” soków z warzyw Przemiany Ziemi, świeżych i suszonych owoców, i produktów słodzących (miodu, syropu klonowego, cukru trzcinowego, melasy). Inne produkty należące do Przemiany Ziemi to m.in. zboża, mięsa, ryby, jajka, tłuszcze, orzechy, nasiona, strączkowe.
Przemiana Metalu dotyczy smaku ostrego i manifestuje się w przyrodzie poprzez jesień. W tym czasie Qi i soki roślin są „ściągane” w dół, do korzeni, w ramach „zapasów” na następny cykl życiowy. Jest to również czas „wysychania” wszystkiego, co zbędne. Narządami w ciele przypisanymi do Przemiany Metalu są jelito grube i płuca. Najbardziej destrukcyjny wpływ na te narządy ma stres, suche powietrze i mocno wysuszające produkty i używki takie jak papierosy, kawa lub czarna herbata. To wszystko sprawia, że jelito grube i płuca „wysychają”. Przemiana Metalu ma smak ostry. Produktami charakterystycznymi są: ostre przyprawy, białe warzywa (seler, kalafior), rzepa, por, cebula, chrzan. Smak ostry rozprasza chłód i zastój. Ciepło-ostre napoje (herbata z imbiru, grzane wino) są pomocne przy wychłodzeniu organizmu, przeziębieniach i osłabieniu yang.
Przemiana Wody, której przypisany jest smak słony, manifestuje się w przyrodzie poprzez zimę. Jest to okres w roku, który wymusza na nas spokój potrzebny do odnowienia energii życiowej, zanim wkroczymy w nowy cykl. Ruch Qi skierowany jest do wewnątrz. W sferze emocjonalnej z Przemianą Wody związany jest lęk, brak odwagi, słabość woli i nadmierna potrzeba bezpieczeństwa. Zimą należy dostarczyć organizmowi więcej białka – mięsa, ryb, strączkowych, jajek. Na talerze powinny trafić zupy długo gotowane na mięsie, zapiekanki, kompoty z rozgrzewającymi korzeniami i pikantne przyprawy jako dodatki do potraw. Do menu powinniśmy dodać prażone zboża, kapustę, warzywa korzeniowe, por, cebulę, chrzan, placki i ciasta wzbogacone przyprawami: goździkami, cynamonem, wanilią, jałowcem, zielem angielskim.
 

Przepisy Wege Mena

 
A co widnieje w menu? Wiele pysznych potraw, i co ciekawe – niektóre przepisy można przeczytać na stronie internetowej baru. I tak mamy na przykład tofu panierowane z gotowym przepisem w tle: „Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Pomidora umyć, pokroić w półksiężyce; posypać szczypiorkiem. Krążek tofu pokroić na trzy części; opanierować w jajku i sezamie. Smażyć na złocisty kolor”. Brzmi pysznie, smakuje jeszcze lepiej. W barze warto również spróbować tagliatelle z cukinią, szczyptą kurkumy i giomasio do posypania. Wybór jest ogromny – może jednak mięso nie jest jedynym jedzeniem na świecie?
 

Jemy na wynos − Kuchnia u Jasia

 
Bar Kuchnia u Jasia to prawdziwe bogactwo domowych obiadów. Zajmuje się prowadzeniem usług gastronomicznych przeznaczonych dla klientów indywidualnych, jak również dla firm oraz różnego rodzaju grup. Kuchnia opiera się na tradycyjnych polskich potrawach. Ekipa „Jasia” działa na terenie Zielonej Góry, gdzie znajdują się jej trzy obiekty. Zamówienia realizowane są na dowóz. I tak możemy na przykład wybrać pierś z kurczaka w panierce, dobierając do niej ziemniaki, ryż lub kaszę, odpowiedni zestaw surówek i zupę, a wszystko to za dość niską cenę. W menu widnieje także pierś z kurczaka w sosie kurkowym, z pieczarkami i serem, co by nie było nudno. Wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni na pewno będą zadowoleni. Wątróbka z cebulką i kotlet schabowy zyskują uznanie stołujących się u „Jasia”. Można również zamówić placek po węgiersku czy rybę, a wszystko to oczywiście w typowym polskim zestawie z ziemniakami i surówką.
 

Bar u Przyjaciół

 
Podobnie jest w Barze u Przyjaciół – przyjmującym zamówienie na dowóz. I tak możemy zjeść: kotlet mielony, udko z kurczaka, kotlet schabowy czy pierś grillowaną – również w zestawach obiadowych. Co jakiś czas dostępne są również takie dania jak: karkówka, gulasz, pierogi ruskie, gołąbki, leczo, stek wieprzowy, żeberka, golonka, kopytka, kluski śląskie, placki ziemniaczane i inne, dlatego warto zapytać przez telefon, co dziś jest serwowane.
 

Bar Pierożek

 
Bar Pierożek od wielu lat cieszy się uznaniem zielonogórzan. Kucharze serwują nam smaczne obiady domowe, podane na miejscu lub na wynos, jak również na dowóz do firm i osób indywidualnych. Oprócz tego w ofercie baru jest organizacja imprez okolicznościowych oraz catering. I tak możemy zjeść pyszne pierogi: ruskie, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami czy na słodko. W ofercie są tez pyszne zupy, smakujące niczym u mamy podczas świąt, oraz ryby, mięsa, naleśniki, krokiety czy kopytka. Prawdziwa polska kuchnia za przyzwoitą cenę.
 
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)