Piątek, 24 Listopad 2017-Jana i Flory
TwojRynek

Najnowsze

Jak kupić lodówkę?
2017-06-05Izabela Bohdanow fot. GustavoGodoi Komentarze0 komentarzy
Lodówka jest absolutnie niezbędnym wyposażeniem kuchni. Producenci prześcigają się w udoskonalaniu modeli o dodatkowe funkcje i parametry. Przed zakupem trzeba zastanowić się, czy bardziej potrzebujemy lodówkę czy chłodziarko-zamrażarkę oraz jakiej wielkości ma być wybrany model.
 
 
 
 
 
Najmniejsze są tak zwane lodówki podblatowe. Mają jedną parę drzwi, a wewnątrz nich znajduje się mały zamrażalnik. Ich wymiary są nieduże, a cena dość niska. W zamrażalniku widnieje zazwyczaj jedna półka. To dobre rozwiązanie dla małych kuchni, gdzie liczy się każdy centymetr. Najbardziej popularne na rynku są chłodziarko-zamrażarki. Oprócz komory chłodzącej posiadają zamrażalnik, w którym temperatura sięga do około 23 stopni Celsjusza. Możemy wybrać model jedno- lub dwudrzwiowy. W typie jednodrzwiowym zamrażalnik znajduje się wewnątrz komory chłodzącej, a w dwudrzwiowym występują osobne drzwi nad lub pod komorą chłodzącą. W ofercie rynkowej istnieje jeszcze model side by side – chłodziarko-zamrażalnik z dwiema parami drzwi otwieranymi skrzydłowo. W takiej lodówce można przechowywać żywność nawet przez kilka miesięcy. Można sobie jednak na nią pozwolić tylko przy dużej powierzchni kuchni i mocnym zastrzyku gotówki.
 

Zamrażalnik

 
Musimy też zastanowić się, czy zamrażalnik ma być na górze, czy na dole. Wygodniejszym rozwiązaniem jest zamrażalnik na dole, nie musimy wówczas schylać się po produkty z chłodziarki. Wszystko mamy dostępne na wysokości oczu. Poza tym dolne zamrażarki mają kilka szuflad, są większe i głębsze. Oczywiście, takie modele więcej kosztują.
W każdej lodówce określona jest klasa zamrażarki, która określa, jaką temperaturę możemy mieć w zamrażarce, a co za tym idzie – ile czasu możemy w niej przechowywać żywność. Im wyższa klasa oznaczona większą liczbą gwiazdek, tym niższa temperatura. Przy jednej gwiazdce temperatura dochodzi do około minus sześciu stopni Celsjusza. Pozwala jedynie na krótkotrwałe przechowywanie zamrożonych produktów i zamrażanie kostek lodu. Dwie gwiazdki oznaczają już temperaturę minus dwunastu stopni. W takiej lodówce możemy trzymać mrożonki do siedmiu dni. Trzy gwiazdki gwarantują możliwość przechowywania produktów nawet do dwunastu miesięcy. Istnieją takie modele lodówek, w których temperatura dochodzi nawet do minus trzydziestu dwóch stopni. Ważnym parametrem w tych urządzeniach jest również zużycie prądu. Klasę energetyczną oznacza się literami – od A do G. Najmniej energii zużywają lodówki oznakowane literą A, A+ oraz A++.
 

Lodówka w zabudowie

 
Innym kryterium decydującym o zakupie lodówki jest to, czy chcemy, aby była zabudowana. Wiele zależy od wystroju kuchni. Dzisiaj lodówka nie szpeci już wnętrza tak jak kiedyś – wręcz przeciwnie. Możemy wybrać model w wymarzonym kolorze i z ciekawym uchwytem. Dostępne są także nalepki na lodówkę w różnych wzorach, które możemy sobie zmieniać zależnie od upodobania czy nastroju. Dziś można kupić także modele retro, stylizowane na lata 50. Modele do zabudowy z kolei mają płaskie drzwi, dzięki temu łatwo je wkomponować w pozostałe meble.
 

Wnętrze lodówki

 
Ważne jest także wnętrze lodówki. Jej podstawowym wyposażeniem są półki. Do wyboru mamy druciane, żeberkowe lub szklane. Druciane są tańsze, ale trudniej się je myje. Istnieją również półki składane oraz pochyłe, na których możemy przechowywać butelki. Istotnym elementem są także tak zwane balkoniki na małe słoiki, kartony czy butelki. Niektóre posiadają nawet wkładki antypoślizgowe. Dobrze też sprawdzić, czy ściany lodówki pokryte są powłoką antybakteryjną, która uniemożliwia rozwój bakterii.
 

Komora świeżości

 
W niektórych lodówkach występuje komora świeżości, inaczej nazywana komorą zero. Przechowuje się w niej świeże mięso, ryby, warzywa i owoce. Przydatna jest też funkcja szybkiego chłodzenia, szybkiego zamrażania oraz bezszronowa – zapobiega tworzeniu się szronu i lodu w chłodziarce. Cenna jest też opcja automatycznego rozmrażania, dzięki której woda z lodu spływa po ściankach komory do rynienki, by następnie wyparować. Czynność ta powtarza się co jakiś czas, a temperatura wtedy pozostaje bez zmian.
 

Funkcje lodówki

 
Pomimo spełniania wszystkich wymagań technicznych, często okazuje się, że wnętrze lodówki i jej funkcje nie są zadowalające. Przed zakupem warto sprawdzić dostępne systemy i funkcje urządzenia. Do najpowszechniej stosowanych rozwiązań należy m.in. system delikatnego zamykania drzwi. Pozwala delikatnie i powoli zamykać drzwi urządzenia nawet przy dużym obciążeniu. Przyda się, jeśli mamy zwyczaj puszczać drzwi, żeby zamknęły się same i to bez huku. Z kolei System Antyfinger Print chroni obudowę urządzenia przed zostawianiem nieestetycznych śladów. Jest to szczególnie istotne przy urządzeniach w kolorze stalowym lub ze stali szlachetnej, na których ślady zostają bardzo szybko i są trudne do usunięcia. System ten stosują takie firmy, jak: Bosch, Electrolux, Mastercook, Teka.
Inne rozwiązanie, czyli tryb automatycznego odszraniania w komorze chłodzącej, polega na skraplaniu szronu i wyparowywaniu wody z wnętrza urządzenia. Dzięki temu nie trzeba ręcznie rozmrażać chłodziarki, należy ją tylko co jakiś czas umyć. Ta funkcja to już standard na polskim rynku chłodniczym. System No Frost zaś polega na zamrażaniu schładzanym powietrzem oraz na usuwaniu wilgoci z wnętrza urządzenia. Dzięki temu w zamrażarce nie osadza się szron czy lód i można ją łatwo i szybko wyczyścić. Natomiast w komorze chłodzącej panuje stała wilgotność i temperatura, nawet przy dłuższym otwieraniu drzwi czy przy włożeniu do chłodziarki wielu produktów o wyższej temperaturze niż we wnętrzu urządzenia. Jeśli urządzenie posiada system No Frost w komorze chłodzącej, żywność powinna być przechowywana w pojemnikach, ponieważ może szybciej wysychać.
Kolejny system, Multi-Airflow (Coolflow lub Hybrid cooling), opiera się na wymuszonym obiegu powietrza, który wyrównuje temperaturę wewnątrz urządzenia oraz powoduje równomierne opływanie zimnym powietrzem wszystkich części chłodziarki i zamrażarki. Pozwala on na dłuższe przechowywanie żywności, również na górnych półkach, na których może być cieplejsze powietrze. Z kolei funkcja szybkiego zamrażania pozwala szybko mrozić świeże partie żywności, dzięki czemu nie tracą one swoich wartości odżywczych. Większość modeli chłodziarko-zamrażarek i wszystkie zamrażarki mają funkcję szybkiego mrożenia.
W lodówkach często występuje też funkcja wakacyjna (Holiday), dzięki której można zmniejszyć zużycie prądu podczas dłuższej nieobecności bez konieczności wyłączania urządzenia. Po opróżnieniu urządzenia temperatura we wnętrzu chłodziarki będzie wynosiła 12°C, a zamrażarka będzie pracowała bez zmiany temperatury. Funkcję tę możemy spotkać w lodówkach modeli Mastercook czy Smeg.
 
*

Dodaj komentarz

  • Autor *
  • E-mail *
  • Komentarz *
  • Przepisz kod (wielkość liter ma znaczenie)